Permalink to Trudnoća -lijepo je biti mama

Trudnoća -lijepo je biti mama

Puno je savjeta o trudnoći. Što i kako? Kakve su promjene?

Ali ja sam se sjetila jedne moje kolegice koja je to stanje opisala na svoj način. Doista posebno.

Kako je to bilo prije više od 20 godina neće biti baš točno onako kako je ona rekla ali je to to.

Sigurno su Vam rekli kako je trudnoća predivno stanje. Blagoslovljeni ste novim životom koji se razvija u Vama . Prekrasno. I tako sam i ja . Završila faks , udaja i eto mene . Sreća neopisiva.

I onda već nakon mjesec dana , mučnina. Ne samo ujutro nego čitav dan. Povraćam nekad jednom ,nekad više puta na dan. Sve mi smrdi. Kava? Fuj. Jedi zdravo. Da, mogu samo štapiće. Podočnjaci do pola lica. A onda svi kažu : joj pa nisi se udebljala. Pa od čega ? Još nisam niti pojela nešto od čega bih se udebljala.I tako prođu prva tri mjeseca.

Olakšanje.

Ne povraćam. Jeeeee.

E onda polako raste stomak. Sve mi se nešto skupila odjeća. Idem nešto kupiti. Jeste. Kako ste Vi sada sretni. Tada je trgovina za trudnice bilo vrlo malo i odjeća je bila skupa, da se dobro zamisliš bi li ipak uzela majicu iz suprugovog ormara. I tako nešto se nađe. Divim se sama sebi u ogledalu. Jedino na posao ne mogu u ovome. Skoro sam plakala plaćajući trudničku haljinu skuplju nego haljina iz kolekcije Ralph Lauren . Ali važno da izdrži.

E onda nove čari. Iskočile vene . Noga mi baš onako seksi prošarana crtežima. Ajde traži čarape. Kreme. To peče, boli onako neugodno.

Pa žgaravica. Čim nešto pojedem peče i razmišljam jesam li baš morala jesti .

Kako raste trbuh rastem i ja. I još otičem. Odjednom noge kao krofne. Moram skinuti burmu inače ću je klještima skidati.

Nekako mrzim one koji kažu da trudnoća najljepše doba u životu žene. Sigurno nisu bili trudni.

Najzanimljivije mi je na poslu. Ja trudna i moje pacijentice trudne. Ne mogu ih dohvatiti. Onda se barem smijemo zajedno. I prepričavamo svoje muke. Zapravo smo u potpunosti shvatile.

Trudnoća je doista drugo stanje. Ne samo da se tako zove.

Trudnoća je stanje u kojemu se u ženi razvija mali čovjek. Od one male stanice, raste pravi čovjek.

I kada na ultrazvuku vidite mali kružić , ali zbilja mali , 3 ili 4 milimetra za par mjeseci to će biti čovjek . Čudesno.

I onaj dio kada su tako jake mučnine je doista važan dio za razvoj djeteta. Tada od one male stanice nastaje tijelo, formiraju se organi. Tada je najopasnije vrijeme za trudnice. Nemojte ići kod nekoga tko je prehlađen ili bolestan. Niti neka vama nitko bolestan ne dolazi. To uvijek vrijedi . Kada se razviju organi onda je manja opasnost. Ali svakako kada znate da netko ima neku virusnu bolest, pričekajte dok ozdravi. Ima vremena , družiti ćete se.

I koliko se zapravo tijelo mora promijeniti da bi naraslo jedno takvo čudesno biće.

Hormoni polude. U odnosu na život izvan trudnoće naše tijelo pliva u raznim hormonima. Oni imaju zadatak omogućiti tom novom biću udobnu postelju, pravilnu prehranu i zaštitu od svih opasnosti koje nam prijete.

I zato se tako mijenjamo. To su novosti na koje se naše tijelo mora priviknuti. I zato mučnine, povraćanje . Zato žgaravica. Zato nam trbuh raste, koža je nekako mekana.

I pitanje koje je vrlo često. Imam puno nekakvog iscjetka. Ne svrbi , ne peče, bistar ali ga je puno.

Da hormoni mijenjaju naše tijelo . Mijenjaju naše spolne organe. Rodnica je inače vrlo čvrsta, elastična ali ne previše. U trudnoći je hormoni mijenjaju . Postaje mekana, rahla. Žlijezde pojačano luče sluz da bi je podmazali a pogotovo zadnji mjesec. Mora biti pripravna za porod. Da nije toga dijete se ne bi moglo roditi.

Priroda je fantastična. Toliko razmekša naše tijelo da jedno takvo malo čudo -beba, može izaći.

I zato takav pojačani iscjedak. Priprema glatku stazu za dolazak našeg djeteta.

I evo tu se sada vraćamo na ono pitanje od početka. Jeli trudnoća doista najljepše doba života? Kada znaš da će za par mjeseci tvoje lice gledati male okice , ljubiti ćeš male prstiće . Doista jeste.

I sve te mučnine, povraćanja, grčevi. Oticanje nogu. Glad. Sve to prođe.

I onda porod.
Nije to baš romantično. Prirodan porod traje 18 do 36 sati. O ,da.

Sada imamo silne lijekove koji pomognu. Ali ipak, porod je tu. I boli. Ne zavarajte se. Boli. I prođe.

Najvažnije jeste raditi ono što Vam kaže babica.

I onda dođe ovo malo čudo prirode. Najljepši trenutak na svijetu. Tu je . I od sada pa u buduće biti će tu uz Vas i čuvajte ga i mazite ga . Jer to je Vaše dijete.

I ponovo sada ono neugodno.

Dojenje. O , u početku boli. Doista boli. Ali onda to prođe. I zapravo shvatite da je to najjednostavniji način za nahraniti Vašu bebu. Uvijek je tu, dovoljno toplo i ima sve što je potrebno Vašoj bebi.

I ne brinite se . Neće se dojke opustiti zbog dojenja. Vjerojatno će se opustiti sa godinama, zbog debljanja, mršavljenja, sklonosti tkiva. Naše građe.

I zato dojite , i uživajte u toplini i ljubavi vašeg djeteta.

Prvih 6 tjedana nakon poroda još traje krvarenje. Razlog je to što nam je potrebno vrijeme da se maternica oporavi i vrati na svoju veličinu

U početku je to obilnije krvarenje, potom postaje sve slabije. I sa vremenom je to pojačani iscjedak ponekad neugodnog mirisa. Nastojte imati redovnu stolcu.

Pijte puno tekućine. Jedite laganu hranu koja ne napuhuje. Polako će se oporaviti organizam, dajte mu vremena. I zbog mlijeka. Nemojte uzimati nepotrebne lijekove. Uživajte sa svojim djetetom.

I doista onaj koji je rekao da je to najljepše doba u životu žene , ne znam jeli to probao ili probala. Možda nije najjednostavnije ili najopuštenije ali je svakako jedinstveno i posebno.

I zato uživajte. Mučnine prođu.

Ali ljubav ostaje. I uključite tatu. Neka Vam ruke zajedno maze vaše dijete. Uživajte zajedno.

Author Info

Mirjana Semenić Rutko

No Comments

Post a Comment