Nova Ja a može i Novi Mi

Nekako smo se blokirali u ovim vremenima kada nas bombardiraju sa svim samo ne sa pozitivom . I sve nas je više zaglavljenih u svoje kuće, stanove, sobice , uplašenih. Toliko su nas izbombardirali sa raznim vijestima da više i ne znamo što i koga poslušati.

I to je ono što nas zapravo muči.

Vrijeme iznenadnih promjena , neplaniranih koje nas izbacuju iz cipela je tu. I doista na to nitko nije bio spreman. Možda oni koji su planirali i izazvali ove promjene. Ali ako ih i ima onda ih je vrlo malo.
I što sada učiniti?

Moramo razmisliti na koji način naše tijelo i naš um prilagoditi promijenjenim uvjetima.

Jer moramo biti svjesni. Prvo što naš um i tijelo učini kada nas nešto napadne postavi se u obrambeni položaj. To je prirodna reakcija . I tako treba. Tako smo preživjeli povijest.

Međutim kada ovakvo stanje traje duže ,stalni obrambeni stav koči naše razmišljanje. I to više nije pozitivna reakcija.

Razmislimo. Kada smo u strahu sve staje. Nemamo ideja. Nemamo rješenja. Ne družimo se. Ne razgovaramo. Znači stavljeni smo recimo to tako u stanje preživljavanja. U tom stanju preživljavanja padamo sve dublje i dublje ako ne počnemo mijenjati način razmišljanja. Jer dok god smo u stanju preživljavanja nema napretka, niti bilo kakve promjene.

Zato je jako važno posvetiti se sebi u ovim trenucima.

Vidjeti gdje smo stali. Što nas je najviše zakočilo?

Početi razmišljati o sebi kao o osobi koja je sposobna promijeniti sebe i svijet oko sebe. Dovoljno je bilo kuknjave i sjedenja na jednoj stolici jer smo se od straha ukočili.

Vrijeme je pogledati oko sebe i prihvatiti promjene . Mi smo dio ovog svijeta i dalje ćemo biti dio ovog svijeta.

I možda je i vrijeme kada Vam obitelj može pružiti puno više od onoga na što ste navikli. Vrlo često svatko od nas je posvećen svojim poslovima . I sa svojim ukućanima vodimo onako površni razgovori bez ideja .

I sada kada smo u okviru svojih obitelji probajmo uključiti neka nova razmišljanja, stvoriti ideje.

Naravno da na određeni dio ne možemo utjecati.

Ali svakako možemo utjecati na naše razmišljanje.

Imamo puno slobodnog vremena. Probajmo razgovarati. Nešto naučiti, pročitati

A možda da probamo razmisliti o novim poslovima , novim prilikama. Ne mora značiti da moramo raditi isti posao 30, 40 godina. Možemo uvesti neke novine, nešto promijeniti. Možda uvidjeti da možemo pokušati nešto novo , potpuno. A za to do sada nismo imali vremena.

Samo mirenje sa sudbinom nas neće povesti u napredak. Učinimo nešto za sebe. Probajmo nešto novo . Budimo novi. Budimo dio promjena tako što ćemo promjenama učiniti sebe boljim . Usavršiti se u nekim poslovima . Naučiti neke nove poslove. Izaći iz svojih fotelja i zakoračiti u svijet novih znanja i novih mogućnosti .

Ovo stanje je prolazno . Pripremimo se za izlazak na sunce i njegovu toplinu iskoristimo za energiju za nove pobjede.

Ostavimo stare cipele u staklenoj polici za uspomenu i obujmo nove,  u kojima ćemo preskočiti sve prepreke 

Author Info

Mirjana Semenić Rutko

No Comments

Post a Comment