Njegujemo li se pametno- nešto me stalno svrbi

Doista, najčešće mi se moje dame obraćaju radi smetnji koje su onako, „malo me svrbi, ponekad.” ili „ pecka me par puta tjedno, nije jako ali je neugodno” „ Ne nema pojačani iscjedak ali je neugodnog mirisa”

A što onda bude?

Brzo GOOGLE. Tamo sve ima, sve piše. I onda panika. Tamo piše imate rak, sigurno imate neku spolno prenosivu bolest. Pitajte partnera.

Ili može recimo odgovoriti neki od foruma. A tamo najčešće pišu one koje su na žalost imale neko loše iskustvo. Ljute su, nesretne. Ne zamjeram.

Ali jeli to odgovor koji želite ? Ili možda ipak razmisliti.

Evo možda nešto mogu razjasniti .

Naše vanjsko spolovilo , vulva, prekrivena je kožom i površina je prekrivena ; sada ću stručno reći, višeslojnim pločastim epitelom. Zato ćete često na nalazu laboratorija u mokraći naći da je nađeno puno pločastih stanica. To su te.

A rodnica je prekriven istim tim epitelom ali se on ne ljušti kao onaj na koži. I zato i u iscjetku imamo iste te stanice.

A što još imamo u rodnici. Sluz, puno mliječnih bakterija, mliječna kiselina, pločaste stanice, možda malo krvi, leukocita. I to je u redu. I to je važno jer upravo te mliječne bakterije štite rodnicu od napada onih drugih bakterija koje uzrokuju infekciju . Zato su nam jako važne

Vrlo često na žalost , korištenjem nekih agresivnim sredstava narušimo ovaj sastav.

I tada nastaju problemi , smetnje. Kod menstruacije, nakon kupanja u bazenu, nakon odnosa, nakon depilacije, ispiranjem rodnice nekim dezinfekcijskim sredstvima. Korištenjem antibiotika .

Tada imamo problem i tada se javlja peckanje, neki svrbež, ponekad crvenilo.

Nije uvijek u pitanju infekcija radi koje treba koristiti vaginalete ili kremu , često je to samo narušena ravnoteža koja našu rodnicu štiti.

U tom slučaju često se koriste dnevni ulošci. Ponekad dobro dođu. Ponekad još više poremete ravnotežu jer su često od umjetnog materijala , namirisane umjetnim mirisima, i bojama, i baš takve mogu još pogoršati smetnje.

Dnevni ulošci nam dobro dođu kada je menstruacija pri kraju i ne krvarimo jako. Ali svakodnevno nošenje može izazvati neugodu . Ponekada čak i alergiju . Onda koža malih i velikih usana bude crvena , stanjena kao opečena. I tada je potrebno duže vremena za oporavak.

Danas imamo niz sredstava za njegu , tuširanje, intimnu njegu . Nekome nešto odgovara jer su sve opet različitog sastava. A najbolje je koristiti sredstva koja u sebi sadrže mliječnu kiselinu pH 3,5 ili 4,0 nemaju boju, nisu namirisana.Ima ih u ljekarnama , i u drugim trgovinama. Ona održavaju ravnotežu sluznice, i njeguju vanjsko spolovilo a ne nadražuju svojim sastavom. Tako ćemo se najbolje zaštiti od infekcija. I po mogućnosti ako baš nije neophodno ne koristit dnevne uloške.

Za svaki dan najbolje je koristiti obično pamučno donje rublje , koje se može dobro oprati, Možete ga iskuhati. I ne stavljati omekšivač. Omekšivač je ponovo umjetan, umjetno namirisan, i ostaje na rublju. Prema tome kada obučete rublje omekšivač je tik uz kožu. I tu se često javljaju alergije, i peckanja a da zapravo ne znamo što se događa. Ako baš nemate razloga, za svaki dan pamučno rublje je najbolje . Ostavite tange i čipku za posebne prilike .

Priroda je sve lijepo iskombinirala. Napravila je sve da se naš organizam može braniti i mi mu u tome trebamo pomoći. Njegovati naš imunitet, kožu sluznicu i tako se štititi od vanjskih napada nekih drugih bakterija i gljivica i virusa.

Naravno kada je u pitanju infekcija nju se liječi.

Ali na svu sreću najčešće je potrebno samo malo promijeniti način njege i naše tijelo će nam biti jako zahvalno.

Mislimo na naše tijelo, našu intimu i uživajmo u svakom trenutku našeg života

Author Info

Mirjana Semenić Rutko

No Comments

Post a Comment