A potomsa Vu Life-omna putovanje

Moje tijelo -moje bogatstvo, pregled dojki

Trebamo li preventivni pregled

Mnoge od nas se pitaju trebaju li raditi preventivni pregled dojki i kada početi?

Često se javlja strah od pregleda ili više od rezultata pregleda. Nije ugodno kada Vam liječnik kaže da postoji promjena na dojkama koju je potrebno dodatno pregledavati ili raditi dodatne dijagnostičke pretrage . Prvo se javlja strah uopće od toga što nešto postoji a onda i od svih tih procedura koje slijede .

Promjene na dojkama su vrlo česte. I često nam pacijentice a i pacijenti dolaze na pregled jer su sami nešto primijetili. Na svu sreću velika većina promjena na dojci nije zloćudna. I u tom slučaju će Vam liječnik reći koliko često je potrebno raditi kontrolne preglede kako bi se postojeće promjene pratile i u slučaju promjene na vrijeme reagiralo . Takve promjene ne zahtijevaju liječenje nego samo nadzor. O nekoj od tih promjena ćemo pisati u idućim postovima.

Rak dojki je najčešći rak kod žena. Procjenjuje se da će svaka deseta žena oboljeti od raka dojki. U republici Hrvatskoj se godišnje otkrije oko 2800 pacijenata sa rakom dojki . Rizik nije jednak kod svih žena. Najmanji je rizik kod mlađih žena, dok je rizik kod žena starijih od 60 godina jedna oboljela na 20 zdravih, a preko 80 godina i jedna oboljela na 10 zdravih žena.

Rizik za nastanak raka dojki naglo raste nakon 40 te godine. Zato se od tada preventivni pregledi preporučaju . Ako do četrdesete godine niste bili na pregledu svakako bi bilo dobro da napravite pregled dojki , a nakon 40-te redovno svake dvije godine obavljate preventivni pregled. Naravno, ako je nalaz uredan. Ako u obitelji imate nekoga tko je imao rak dojki tada bi sa preventivnim pregledima trebalo početi ranije. Već od 30-te godine života. Pa čak i ranije ako imate nekoga tko je u mlađim godinama obolio od raka dojki .

Ono što je pozitivno . Promjena koja se otkrije u ranom stadiju veličine do 5 milimetara gotovo je potpuno izlječiva i nama je cilj upravo to. Ako promjena postoji, otkriti je u početnom stadiju kako bi liječenje bilo što jednostavnije i učinkovitije . I zato je potrebno raditi preventivne preglede . Jer ovakve male promjene se ne mogu napipati. A ultrazvučnim pregledom pažljivim i detaljnim promjene ove veličine se mogu uočiti .

U slučaju da se na preventivnom pregledu nađe promjena, tada će Vam liječnik koji Vas je pregledao reći što dalje trebate učiniti i uputiti Vas gdje ići.

Ultrazvučni pregled dojki je pregled dojki u realnom vremenu i prilikom pregleda nema štetnog zračenja. Ultrazvukom se mogu otkriti promjene već od 5 milimetara pa i manje (3mm), od cista, fibroma, upalnih promjena do zloćudnih bolesti . Pregled je bezbolan . Traje oko 20 minuta do pola sata. Jednostavan je i ne zahtjeva dodatne pripreme kod pacijentica.

Ono što svakako preporučamo jeste : – naručite se u prvom dijelu menstrualnog ciklusa što znači u prvih deset dana od kako počne menstruacija ( tada hormoni iz jajnika još nisu izazvali napetost u žlijezdama). Ponesite sa sobom stare nalaze ako ih imate. Pregled se obavlja ultrazvučnom linearnom sondom a na kožu se stavlja gel kao kontaktni medij .

Nakon pregleda ćete odmah dobiti nalaz i preporuku što dalje . Ako je nalaz uredan kada doći na iduću kontrolu . Ili ako postoji promjena gdje i kome se javiti .

I kada ste to obavili , uživajmo u životu sa Vu Life-om

Author Info

Mirjana Semenić Rutko

No Comments

Post a Comment