Jesmo li spremni?

Svakodnevno smo bombardirani nizom vijesti. Uglavnom takvih da nam stvaraju paniku i osjećaj tjeskobe. I kada gledate TV, slušate radio, otvorite neki portal.

Možemo li mi ovdje nešto učiniti ?

Činjenica je da su nam i predstavnici vlade rekli : Svijet neće biti isti nakon pandemije Corone. Što ćemo mi učiniti po tom pitanju?

Slušamo savjete i sada smo kod svojih kuća. Puno nas sa puno manje posla . Ne smijemo u posjete prijateljima niti rodbini. nema druženja.  Ovo bi nam moglo izazvati tjeskobu. Ali ono što je važno u ovom trenutku to radimo za sebe i za svoje najbliže. Čuvamo nas i tako treba. Neću davati upute , već je sve rečeno.

A Možda nam je ovo prilika. I ako nam vodeći ljudi kažu da je ovo vrijeme promjena jesmo li spremni to vrijeme prihvatiti? Hoćemo li izaći iz svojih uglova i pogledati oko sebe?

I ovo će proći. Nastati će ekonomska kriza . Možemo plakati  ili možemo odlučiti na koji način ćemo živjeti ubuduće. Mislim da ovo drugo rješenje puno bolje.

Već se priča o tome da će Hrvatska biti u krizi. Nije samo Hrvatska ta koja će biti u krizi . Biti će sve zemlje jer je privreda svugdje stala.

Ako nam je ovo vrijeme promjena sada imamo priliku odvojiti vrijeme. Nema sada izgovora  u poslu, obavezama . Kod kuće smo. I imamo sve vrijeme ovoga svijeta. Pokušajmo zbrojiti naše znanje,  mogućnosti. naše vještine. naše neznanje.  pokušajmo razmisliti što doista želimo učiniti kada ova kriza prođe. Ako mislite da ćemo nastavit gdje smo stali, varate se. Trebati će početi nešto novo , drugačije, prilagođeno novom svijetu. Probajte razmisliti što će Vam trebati kada ovo prođe. Što ćete željeti? Što biste radili? Treba li Vam dodatna edukacija?  Ima li je možda ima on line?

Probudite svoju maštu! Zamislite se za 5 godina. Želite li sjediti u istoj fotelji sa istim problemima ? Ili ćete promijeniti svoje razmišljanje i krenuti novim koracima? I nemojte misliti da sada pametujem . Znam koliko je to teško.  Ponekad se čini i nemoguće. Ali ipak kada nešto doista želite i uporni ste sigurno ćete nešto promijeniti .

I ne moramo biti u krizi . Ok , možda će biti teže nabaviti neke stvari koje smo do sada nabavljali. Ali zar je to najvažnije? Ili možemo jednostavno shvatiti . Biti  će potrebna hrana. Sada  vidimo koliko je važno imati domaću hranu. Okrenimo se našim proizvođačima. Trebati će nam niz proizvoda koje možemo mi proizvesti. i međusobno kupovati. I dok drugi budu tražili nešto nemoguće mi možemo opstati čineći našu mrežu. Međusobno se pomagati . Prihvatiti promjene. Prihvatiti novu tehnologiju . Nova znanja . Ne dajte da vas ovaj trenutak sruši . Nije ovo kraj svijeta. Imali smo mi i gore. A sada imamo priliku imati bolje .

Samo si dajte vremena. Ugasite TV, isključite portale. Isključite mobitel. Porazgovarajte sami sa sobom i odlučite gdje želite biti za 2, 3 ili 5 godina. odredite si cilj. I krenite prema tom cilju.  Odredite si korake i koračajte.  Preskačite prepreke, učite, družite se. Otvorite se prema svijetu. I neka Vam ništa ne stoji na putu . ostvarite svoje želje i biti ćete presretni.

Za koji mjesec otvoriti će se vrata novog i drugačijeg života . Budite spremni . Ne dozvolite da Vas ovo iznenadi. Opskribite se znanjem i voljom i krenite jakim koracima naprijed. Ne čekajte i ne molite . Tražite partnere, suradnike  koji će Vam pružiti ruku . I NE BOJTE SE . To je život. Ne dajte da prolazi pored Vas. Živite ga punim plućima. Budite spremni na promjene. i ŽIVITE ŽIVOT .

 

Author Info

Mirjana Semenić Rutko

No Comments

Post a Comment