Biti 50+

Već duže vrijeme mi se mota po glavi objasniti sebi što znači biti 50+.

Nekako kada sam bila 15 ,20 ili 30 mislila sam da ta čarobna brojka 50 nikada neće doći. Ili barem to je tako daleko da imam beskrajno puno vremena.

A zapravo to vrijeme jako brzo prođe.

I eto nas. 50+

Ne , ne mislim da je to strašno.

Zapravo , sada mislim koliko je to dobro.

Sada sam svjesna koliko je toga iza mene. Koliko sam ljudi upoznala. Dobrih , manje dobrih, pozitivnih , negativnih . Onih koji su mi davali energiju , onih koji su mi crpili energiju.

I kada mi moje drage dame mojih godina i više dođu i žale se na probleme vrlo često im kažem , „ Da to su muke najboljih godina”

Svako doba ima svoje muke. I naravno svi misle da je njima najgore.

I sada kada smo došli u „najbolje godine” gledam društvene mreže, razne novine, Instagram , Youtube. I što je tu. Mlade , lijepe djevojke ili mladići. Sa prekrasnim licima, predivnim tijelima. U markiranoj odjeći. Sa tisuće i tisuće pratitelja jer su rekli da im nešto baš super ili im je nešto bez veze. I onda svima to treba biti bez veze . Ili svima to treba biti super.

A za nas vidim samo razne savjete. Te kako ćemo riješiti bolove u zglobovima, kako skinuti kile, kako čuvati srce. Kako se obući a da sakriješ nešto . Koji kupaći ti pristaje zato što više nisi 20.

O , nemojte misliti da mene to ne drži, naravno da drži. Drži me još iz doba kada smo mi odgajani da budemo pristojni, oblačimo se pristojno , kako dolikuje . Što god to značilo.

Čudna je moja generacija. Odgojena je u doba kada smo bili prilično konzervativni . Odrastali smo po pravilima izlaska do određenog vremena. Niti slučajno ne smiješ zakasniti. Nema izlaska drugi put. Sada treba poštivati prava. Treba ali treba i poštivati pravila . I znati gdje su granice.

I tako pridržavajući se svih tih nekih nepisanih pravila dođemo u godine kada zapravo shvatimo.

Svaki naš trenutak je prekrasan. Svaka godina je posebna na svoj način .

Svaki čovjek koji nam uđe u život nam donosi nova iskustva.

I Onako kada se pogledam u ogledalo vidim sebe , ženu , prekrasnu (meni) koja korača naprijed.

Razumijem konačno da sve promjene koje želim napraviti moram napraviti u sebi samoj. Jer drugi se isto tako mijenjaju sebi ako to žele. Ja ne mogu ništa silom napraviti ali mogu prihvatiti da je moje mišljenje meni važno. I mogu ga reći . A onaj tko sluša će ga prihvatiti ili ne.

Ali sada znam da nema granica do koje mogu ići.

I iako me bole zglobovi. Ponekad vene. Iako se ponekad osjećam strašno umorno i sve bih bacila i rekla , sada sam stvarno napravila sve a ništa se ne mijenja, znam da pred sobom imam još jako dugi put. Put u kojemu ne moram nikome polagati račune jer sam shvatila da ne živim za susjede nego za mene. Njima i onako ne mogu udovoljiti . Ne moram svima se pravdati za sve moje poteze.

Ali isto tako znam da bez obzira na to što sam ponekad ljuta , i mislim da je sve uzalud, nije. Svaki trenutak koji sam usmjerila ka boljoj budućnosti je dobro potrošeno vrijeme .

I mada znam da nemam 20. Nemam savršeno tijelo . Nemam savršeno lice.

Imam sebe. Imam svoju ljepotu . Ljepotu koju sam gradila baš sve ove godine. Ljepotu koju sam gradila kada su mi uzeli moju ljubav , ljepotu kada shvatiš da vjeruješ nekome tko to baš i nije zaslužio. Ljepotu iskustva i snage koju dobiješ baš zato što si prošla sve to u životu.

I zato moje dame 50+. Idući put kada mi dođete u ambulantu i kažete da ste babe odmah ću Vam reći NE. Niste babe .

Možda niste zadovoljen pogledom u ogledalo ali i to se da riješiti.

Ali uživajte sada , kada imate toliko iskustva, toliko znanja. Iskoristite ga i nemojte biti babe.

Budite moje najljepše dame u najboljim godinama.

Dame 50+.

Author Info

Mirjana Semenić Rutko

No Comments

Post a Comment